Onze rabbijnen zijn sinds april 2014 benoembaar in de progressieve gemeenten in de Verenigde Staten.

logo CCAR klein 50

In het najaar van 2013 nam het Levisson Instituut contact op met de Central Conference of American Rabbis (CCAR) over de erkenning van de rabbijnenopleiding van het Levisson Instituut. De CCAR is de grote overkoepelende organisatie van progressieve rabbijnen in Amerika en heeft grote invloed op de liberale rabbijnen elders in de wereld.

Begin januari 2014 heeft de CCAR een speciale commissie naar Amsterdam gestuurd om ons studieprogramma voor liberale rabbijnen in Nederland te evalueren. Voorafgaand aan de komst van deze commissie hebben we een zelfstudie van 54 pagina’s geschreven. Gedurende het tweedaagse bezoek heeft de commissie gesproken met de rabbijnen, die hun semicha van het Levisson Instituut hebben ontvangen, met onze rabbijnstudenten, onze academische docenten, onze beroepsgerichte docenten en counselors, het Management Team en het bestuur van het Instituut.

Deze commissie stuurde vervolgens een rapport naar het bestuur van de CCAR en tijdens in de vergadering van dat bestuur op 3 april 2014 heeft de CCAR een besluit genomen over de rabbijnenopleiding van het Levisson Instituut.

Rabbijn Rick Block, President van de CCAR, liet ons op 9 april 2014 weten:

“…based on the favorable recommendation of the examining committee, composed of HUC-JIR Professors Michael Meyer and Reuven Firestone, the Board of the CCAR has voted to admit to membership, upon application, rabbis ordained by the Levisson Institute.” 

Rabbijn Block schreef verder:

“Its [CCAR] decision places Levisson in the same category as HUC-JIR, Leo Baeck College, and Abraham Geiger College, as well as several other seminaries, in terms of the admissibility of ordainees to CCAR membership.”

Bij het Levisson Instituut zijn we zeer verheugd over deze uitspraak. Hierdoor zijn onze rabbijnen nu ook benoembaar in de progressieve gemeenten in de Verenigde Staten.

Velen zijn verantwoordelijk voor de acceptatie door de CCAR van onze rabbijnen, die hun semicha bij het Levisson Instituut hebben gekregen.

Allereerst zijn daar onze “Levisson rabbijnen”, die zonder enige twijfel hebben laten zien dat zij de kennis en de kwaliteiten bezitten om deel te zijn van de CCAR gemeenschap. Verder zijn er onze docenten, opleiders en counselors die ons programma mogelijk en effectief hebben gemaakt. Dit alles zou niet hebben plaatsgevonden zonder de betrokkenheid, wijsheid en energie van rabbijn David Lilienthal en de staf rondom hem toen hij decaan was, en het door hem gevormde Management Team dat hem opvolgde.