Van 21 t/m 24 augustus 2011 gaf prof. Melila Hellner-Eshed uit Jeruzalem een 4-daags seminar (20 uur) aan de rabbijnstudenten en de afgestudeerde rabbijnen over joodse mystiek, Kabbala en over de Zohar.

Op zondag 21 augustus hield zij de lezing bij de Opening van het Academische Jaar 2011-2012
die de titel droeg
Awakenings: Preparing for the High Holy Days

Beluister de geluidsopname van de lezing (mp3)
De bijbehorende studieteksten (pdf) 

Melila Hellner is hoogleraar “Jewish mysticism and Zohar” aan het Department of Jewish Studies aan de Hebrew University te Jeruzalem. Zij is Senior Research Fellow aan het Shalom Hartman Institute te Jeruzalem, waar ze leiding en college geeft aan een wekelijks studieprogramma voor rabbijnstudenten van verschillende joodse richtingen.

Prof. Hellner is nu al twee decennia lang leidend geweest in de Israëlische renaissance van het bestuderen van joodse klassieke teksten door Israëlische volwassenen. Zij maakt deel uit van de faculteit aan het Institute of Jewish Spirituality en is actief in de 'Sulha' – een project van vredesluiting dat Israëliërs en Palestijnen bij elkaar brengt.

Haar boek A River Issues from Eden: On the Language of Mystical Experience in the Zohar (Stanford University Press, 2009) is in het Engels te vinden in de Levisson bibliotheek en is  in paperback te verkrijgen.